BAZA USŁUG BADAWCZYCH
Uniwersytetu Jagiellońskiego
Badania i rozwój produktów spożywczych i przemysłowych
słowa kluczowe: normy jakości, analiza składu żywności, ocena sensoryczna, higiena żywności, produkcja ekologiczna
numer oferty: UEK/5
tematyka badań:

Zapewnienie produktom odpowiedniej jakości oraz zgodności z wymogami prawa. Udoskonalenie produkowanych wyrobów pod względem ich składu, właściwości, walorów użytkowych i estetycznych oraz bezpieczeństwa i higieny.

aparatura:
  • 3 kompleksowo wyposażone laboratoria badawcze do analizy i oceny jakości żywności posiadające m.in.: zestaw aparaturowy do oznaczania białka w produktach spożywczych, aparat do ekstrakcji tłuszczu, analizator mleka, spektrofotometr
  • laboratorium sensoryczne wyposażone m.in. w przenośny spektrofotometr barwy (Konica-Minolta) oraz spektrofotometr źródła oświetlenia z oceną migotania (EverFine), a także w olfaktometr terenowy Nasal Ranger
  • kompleksowo wyposażone laboratoria chemiczne, włókiennicze, skórzane, nieorganiczne i mikrobiologiczne
usługi:
  • przeprowadzanie badań mikrobiologicznych produktów spożywczych stałych i płynnych
  • analizy składu i wartości odżywczej żywności metodami fizykochemicznymi
  • ekspertyzy z zakresu oceny jakości mięsa i przetworów mięsnych oraz wyrobów mleczarskich
  • opracowanie wytycznych i kryteriów żywności pod kątem braku zafałszowań oraz ich podstawowych cech jakościowych
  • zapobieganie zmianom barwy i gęstości produktów płynnych w trakcie ich przechowywania
  • analizy dodatków do żywności
  • przeprowadzanie badań rynkowych i konsumenckich w opracowywaniu nowych produktów spożywczych
  • optymalizację oświetlenia eksponującego poszczególne grupy wyrobów (np. owoców, wyrobów mięsnych)
  • przeprowadzanie analiz i badań rynku żywności regionalnej i tradycyjnej
  • badania i doradztwo w zakresie produkcji ekologicznej
  • projektowanie nowych produktów specjalistycznych np. żywności dietetycznej
  • opracowywanie i weryfikację specyfikacji produktów żywnościowych
  • badania stabilności procesu technologicznego, ocena próbek pochodzących z różnych partii produkcyjnych
  • badania porównawcze i optymalizacja jakości sensorycznej żywności oraz produktów przemysłowych
  • określenie możliwości zastosowania rozwiązań z dziedziny nanotechnologii dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego
  • badanie działania środków biobójczych i biostatycznych wprowadzanych do  materiałów naturalnych (papier, pergamin, skóra, tkaniny), tworzyw sztucznych i folii oraz do materiałów złożonych (obuwie, samochody, elementy konstrukcyjne maszyn)
  • badania zmian fizykochemicznych materiałów naturalnych i syntetycznych na skutek starzenia się
  • badania składu chemicznego substancji lotnych i ciekłych
  • badania właściwości eksploatacyjnych olejów silnikowych
  • badanie jakości skór i wyrobów skórzano podobnych (właściwości biofizyczne, chemiczne, fizyko-mechaniczne)
  • badanie produktów pod kątem zabezpieczenia przed korozją
  • badanie właściwości antybakteryjnych tworzyw
  • badanie procesu biodegradacji dzianin
  • oznaczanie składu surowcowego wyrobów tekstylnych 
  • badanie właściwości mechanicznych, biofizycznych i estetycznych tekstyliów
  • ocenę bezpieczeństwa i komfortu użytkowania wyrobów przemysłu lekkiego
  • ocenę i projektowanie właściwości higienicznych skór, wyrobów skóropodobnych i materiałów tekstylnych
  • współpracę w zakresie nowych technologii wykańczania skór w celu uzyskania niekonwencjonalnych właściwości użytkowych
  • komercjalizację posiadanych urządzeń prototypowych (na zasadzie sprzedaży patentu lub udzielenia licencji) przedsiębiorstwom, które podejmą produkcję takiej aparatury i sprzedaż firmom branżowym
  • szkolenia w zakresie:
    • badanie i ocena jakości żywności
    • klasyfikacja produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi obowiązującego PKWiU
    • nowe segmenty rynku żywnościowego
    • wartość zdrowotna żywności
    • wpływ żywności i żywienia na zdrowie
    • innowacyjne składniki w kreowaniu nowych produktów żywnościowych
    • produkcja ekologiczna
    • produkty tradycyjne i regionalne
    • bezpieczeństwo produktu (podstawy prawne, dyrektywy GPSD, wymagania szczegółowe wobec produktów nieżywnościowych)
    • kształtowanie i ocena jakości produktów włókienniczych
    • metody pomiarowe produktów
    • analiza sensoryczna (szkolenia podstawowe i dedykowane)
    • rozpatrywanie reklamacji (aspekty prawne i praktyczne)
doświadczenie / referencje / realizacje:
  • unikalne zaplecze badawcze wyposażone w specjalistyczne maszyny i urządzenia do przeprowadzania badań mikrobiologicznych, genetycznych, chemicznych i sensorycznych
  • wyselekcjonowany i wykwalifikowany zespół badawczy przeprowadzający oceny sensoryczne
  • stale poszerzana wiedza i doświadczenie dzięki współpracy z ośrodkami badawczymi za granicą (uczelnie w Reykjawiku, Warnie i Alicante)
  • certyfikaty i wyróżnienia:
    • Certyfikat Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego
    • Certyfikat Eksperta Polskiej Komisji Akredytacyjnej
    • Certyfikaty projektów szkoleniowych pod patronatem honorowym Ministra Gospodarki „Przyszłość rozwojowa żywności”, ”Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”
    • Wyróżnienie Instytutu Nafty i Gazu (Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie)
forma współpracy: usługi badawcze
rodzaj usług badawczych: pomiary, analiza, ekspertyza

informacja / kontakt broker Uniwersytetu Jagiellońskiego

imię i nazwisko: Małgorzata Smaga-Szczepańczyk
telefon: 122935909
AKTUALNOŚCI
NAJNOWSZE INFORMACJE
Zapraszamy do obejrzenia plakatów, które były prezentowane w ramach Demo Day II +
W styczniu zakończy się projekt realizowany przez CTT CITTRU w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego - Inkubator Innowacyjności+. Wsparliśmy między innymi wybranych w konkursie 18 zespołów badawczych, które pracują nad nowatorskimi technologiami. Dzięki środkom przyznanym przez CTT CITTRU sfinansowane zostały prace przedwdrożeniowe, które umożliwiły podniesienie atrakcyjności tych wynalazków i zwiększyły zainteresowanie nimi inwestorów
Innowacyjny preparat dla ryb
Naukowcy związani z Uniwersytetem Jagiellońskim opracowali, a następnie opatentowali preparat wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu ryb. Środek jest już dostępny na rynku i może być stosowany zarówno u ryb ozdobnych, jak i tych przeznaczonych do konsumpcji.
Naukowcy z UJ odkryli nieoczekiwane działanie protoporfiryn
Metoda opatentowana przez naukowców z UJ daje nadzieję na skuteczniejsze leczenie osób wymagających przeszczepu komórek krwiotwórczych. Badacze analizują substancję, która może lepiej mobilizować komórki, niż lek standardowo stosowany u pacjentów.
ZESPÓŁ
NASI PRACOWNICY
PARTNERZY
Klaster Lifescience KrakówPACTTJagiellońskie Centrum Innowacji
Kontakt
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Centrum Transferu Technologii CITTRU
Uniwersytet Jagielloński
ul. Bobrzyńskiego 14,
30-348 Kraków

TELEFON:
+48 12 664 42 00
E-MAIL:
cittru@uj.edu.pl
Fundusze EuropejskieMNiSWInkubator InnowacyjnościUnia Europejska