BAZA USŁUG BADAWCZYCH
Uniwersytetu Jagiellońskiego
Badania opakowań i zapakowanych wyrobów
słowa kluczowe: znakowanie wyrobów, jakość opakowań
numer oferty: UEK/6
tematyka badań:

Ocena i doskonalenie opakowań pod kątem spełniania aktualnych wymagań prawa oraz ich ulepszanie w zakresie wymagań technicznych, higienicznych, ekologicznych, ekonomicznych i marketingowych.

aparatura:
  • eyetracker stacjonarny i mobilny firmy Tobii (jeden z nielicznych w Polsce!)
  • maszyna wytrzymałościowa firmy Shimatzu
  • analizator gazów w opakowaniach żywności firmy Servomex
  • tester szczelności opakowań Labthink
usługi:
  • wyznaczanie trwałości dla wybranych produktów spożywczych w różnych opakowaniach
  • ocenę prawidłowości oznakowania  różnych grup produktów
  • ocenę widoczności, czytelności i zrozumienia oznakowania wyrobów
  • przeprowadzanie badań wybranych parametrów mechanicznych opakowań jednostkowych
  • przeprowadzanie badań szczelności opakowań
  • przeprowadzanie badań zawartości gazów w opakowaniach żywności
  • ocenę bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań do kontaktu z żywnością
  • ocenę użyteczności i ergonomiczności opakowań jednostkowych różnych produktów
  • ocenę walorów marketingowych opakowań żywności i wyrobów przemysłowych
  • pomoc w opracowywaniu i weryfikacji poprawności znakowania wyrobów (informacje, szata graficzna)
  • szkolenia w zakresie:
    • wymagania dotyczące bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań do żywności
    • znakowanie różnych grup produktów, w tym  żywności, substancji i materiałów chemicznych, kosmetyków, zabawek, wyrobów medycznych
    • wymagania ekologiczne dotyczące opakowań
doświadczenie / referencje / realizacje:
  • dysponujemy specjalistyczną infrastrukturę badawczą
  • posiadamy kwalifikacje, doświadczenie i uprawnienia gwarantujące wysoka jakość naszych usług:
    • Uprawnienia Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego w zakresie opakowalnictwa i przechowalnictwa
    • Certyfikat Międzynarodowego specjalisty ds. opakowań oraz projektów szkoleniowych m.in. pod patronatem Ministra Gospodarki („Przyszłość rozwojowa żywności”, „Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”)
forma współpracy: usługi badawcze
rodzaj usług badawczych: pomiary, analiza, ekspertyza

informacja / kontakt broker Uniwersytetu Jagiellońskiego

imię i nazwisko: Małgorzata Smaga-Szczepańczyk
telefon: 122935909
AKTUALNOŚCI
NAJNOWSZE INFORMACJE
ATOMIN 2.0 - Centrum badań materiałowych w skali ATOMowej dla INnowacyjnej gospodarki

Na Wydziale Chemii i Wydziale Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej Uniwersytetu Jagiellońskiego powołano do życia centrum badań materiałowych w skali atomowej dla innowacyjnej gospodarki, tzw. projekt Atomin 2.0.

Naukowcy z UJ mają pomysł na nowatorską terapię zwłóknień narządowych
Według badaczy z Uniwersytetu Jagiellońskiego w przyszłości będzie można leczyć zwłóknienia narządów wykorzystując siły natury. Mają w tym pomóc pęcherzyki zewnątrzkomórkowe, czyli nanostruktury wydzielane przez komórki różnych organizmów. Na UJ odkryto ważną właściwość tych struktur i przeprowadzono badania, które dowodzą, iż pęcherzyki potencjalnie można zastosować w terapii.
Nagrody Ministra Nauki 2024

Profesor Monika Brzychczy-Włoch z UJ CM laureatką indywidualnej Nagrody Ministra Nauki 2024 za znaczące osiągnięcie w zakresie działalności wdrożeniowej.

ZESPÓŁ
NASI PRACOWNICY
PARTNERZY
Klaster Lifescience KrakówPACTTJagiellońskie Centrum Innowacji
Kontakt
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Centrum Transferu Technologii CITTRU
Uniwersytet Jagielloński
ul. Bobrzyńskiego 12,
30-348 Kraków

TELEFON:
+48 12 664 42 00
E-MAIL:
cittru@uj.edu.pl
Fundusze EuropejskieMNiSWInkubator InnowacyjnościUnia Europejska