BAZA USŁUG BADAWCZYCH
Uniwersytetu Jagiellońskiego
Badania opakowań i zapakowanych wyrobów
słowa kluczowe: znakowanie wyrobów, jakość opakowań
numer oferty: UEK/6
tematyka badań:

Ocena i doskonalenie opakowań pod kątem spełniania aktualnych wymagań prawa oraz ich ulepszanie w zakresie wymagań technicznych, higienicznych, ekologicznych, ekonomicznych i marketingowych.

aparatura:
  • eyetracker stacjonarny i mobilny firmy Tobii (jeden z nielicznych w Polsce!)
  • maszyna wytrzymałościowa firmy Shimatzu
  • analizator gazów w opakowaniach żywności firmy Servomex
  • tester szczelności opakowań Labthink
usługi:
  • wyznaczanie trwałości dla wybranych produktów spożywczych w różnych opakowaniach
  • ocenę prawidłowości oznakowania  różnych grup produktów
  • ocenę widoczności, czytelności i zrozumienia oznakowania wyrobów
  • przeprowadzanie badań wybranych parametrów mechanicznych opakowań jednostkowych
  • przeprowadzanie badań szczelności opakowań
  • przeprowadzanie badań zawartości gazów w opakowaniach żywności
  • ocenę bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań do kontaktu z żywnością
  • ocenę użyteczności i ergonomiczności opakowań jednostkowych różnych produktów
  • ocenę walorów marketingowych opakowań żywności i wyrobów przemysłowych
  • pomoc w opracowywaniu i weryfikacji poprawności znakowania wyrobów (informacje, szata graficzna)
  • szkolenia w zakresie:
    • wymagania dotyczące bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań do żywności
    • znakowanie różnych grup produktów, w tym  żywności, substancji i materiałów chemicznych, kosmetyków, zabawek, wyrobów medycznych
    • wymagania ekologiczne dotyczące opakowań
doświadczenie / referencje / realizacje:
  • dysponujemy specjalistyczną infrastrukturę badawczą
  • posiadamy kwalifikacje, doświadczenie i uprawnienia gwarantujące wysoka jakość naszych usług:
    • Uprawnienia Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego w zakresie opakowalnictwa i przechowalnictwa
    • Certyfikat Międzynarodowego specjalisty ds. opakowań oraz projektów szkoleniowych m.in. pod patronatem Ministra Gospodarki („Przyszłość rozwojowa żywności”, „Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”)
forma współpracy: usługi badawcze
rodzaj usług badawczych: pomiary, analiza, ekspertyza

informacja / kontakt broker Uniwersytetu Jagiellońskiego

imię i nazwisko: Małgorzata Smaga-Szczepańczyk
telefon: 122935909
AKTUALNOŚCI
NAJNOWSZE INFORMACJE
Zapraszamy do obejrzenia plakatów, które były prezentowane w ramach Demo Day II +
W styczniu zakończy się projekt realizowany przez CTT CITTRU w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego - Inkubator Innowacyjności+. Wsparliśmy między innymi wybranych w konkursie 18 zespołów badawczych, które pracują nad nowatorskimi technologiami. Dzięki środkom przyznanym przez CTT CITTRU sfinansowane zostały prace przedwdrożeniowe, które umożliwiły podniesienie atrakcyjności tych wynalazków i zwiększyły zainteresowanie nimi inwestorów
Innowacyjny preparat dla ryb
Naukowcy związani z Uniwersytetem Jagiellońskim opracowali, a następnie opatentowali preparat wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu ryb. Środek jest już dostępny na rynku i może być stosowany zarówno u ryb ozdobnych, jak i tych przeznaczonych do konsumpcji.
Naukowcy z UJ odkryli nieoczekiwane działanie protoporfiryn
Metoda opatentowana przez naukowców z UJ daje nadzieję na skuteczniejsze leczenie osób wymagających przeszczepu komórek krwiotwórczych. Badacze analizują substancję, która może lepiej mobilizować komórki, niż lek standardowo stosowany u pacjentów.
ZESPÓŁ
NASI PRACOWNICY
PARTNERZY
Klaster Lifescience KrakówPACTTJagiellońskie Centrum Innowacji
Kontakt
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Centrum Transferu Technologii CITTRU
Uniwersytet Jagielloński
ul. Bobrzyńskiego 14,
30-348 Kraków

TELEFON:
+48 12 664 42 00
E-MAIL:
cittru@uj.edu.pl
Fundusze EuropejskieMNiSWInkubator InnowacyjnościUnia Europejska